5 عامل ناباروری درزنان
نوشته شده به وسیله ی mani rahnama در تاریخ 94/3/31:: 12:1 صبح
بیش از 15 درصد زنان در زمانی در طول زندگی برای باردار شدن،دچار مشکلاتی میشوند. باردار نشدن زمانی یک مشکل خوانده میشود،که فرد بعد از یک سال تلاش، همچنان ناکام مانده باشد. از زمانیکه مشکلات باروری گریبانگیر بیش از 3/7 ملیون زوج آمریکاییشده است، تحقیقات وسیعی پیرامون اثرات شیوهی زندگی و رژیمغذایی بر این موضوع انجام میشود.
در حدود یک سوم از مشکلات باروری گزارش شده، اشکال از جانب مرداست. یک سوم از جانب زن و یک سوم باقی مانده از سوی هر دو زوج است.مشکلات مردان معمولا به تعداد اسپرمهای سالم مربوط میشود. ولیمشکلات زنان میتواند ناشی از چندین عامل مختلف باشد: مشکلاتساختاری رحم، لولههای فالوپ مسدود شده و در اغلب موارد تخمکهایناسالم.
رژیم های غذایی و شیوه ی زندگی هم میتوانند عامل بوجود آورنده یاین مشکلات باشد. در اینجا به چند مورد از این موارد اشارهمیکنیم:
وزن
وزن زنان میتواند قدرت باروری آنان را تحت تاثیر قرار دهد. در حقیقت،طبق تحقیقات انجمن پزشکی زاد و ولد آمریکا، 12 درصد ناباروریهاناشی از نامتعادل و نامناسب بودن وزن افراد است. میزان کم چربیبدن مقدار هورمون استروژن را به قدری کاهش میدهد که قدرت باروری را ازبین میبرد. همینطور زیاد بودن چربی بدن میزان هورمون استروژن راافزایش میدهد، که در این حال این هورمون مثل قرصهای ضدبارداری عملکرده و تخمک گذاری را متوقف میکند. همچنین چاقی، باعثمیشود تا درمانهای موجود کارساز نباشند.
تنها زنان نیستند که با اضافه وزن قدرت باروری را از دست بدهند.مطالعات مختلف نشان میدهند که اضافه وزن مردان تولید اسپرمهایناسالم را افزایش میدهد. تعدادی از محققان توصیه میکنند که مردان برایحفظ قدرت باروری، باید مقدار فراوانی سبزیجات و میوههای تازه مصرفکنند. این مواد با فراهم کردن آنتی اکسیدانت، از آسیب دیدناسپرمها جلوگیری میکنند. ولی در کل، تحقیقات نتایج مختلف ومتفاوتی ارائه کردهاند.
سندرم پلی کیستیک تخمدان
این بیماری ناشی از عملکرد غیرطبیعی غدد درون ریز بدن است، که اغلبتخمک گذاری را دچار مشکل میکند. در زنانی که به این اختلالگرفتارند، میزان هورمونهای جنسی و هورمون انسولین نامتعادل است.و تولید تخمک و چرخهی قاعدگی اغلب دچار مشکل میشوند.علاوه بر نازایی، این اختلال خطر ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی وانواعی از سرطانها را افزایش میدهد. خوشبختانه، کاهش وزن فقط به میزان5 درصد برای طبیعی شدن سطح هورمونها در بدن و بازگشت قدرت باروریکافی است. فعالیتهای فیزیکی منظم نیز اثر بسزایی دارند. همینطور رژیمغذایی حاوی فیبر نیز مهم است.
کم خونی
کمبود سلولهای خونی سالم ناشی از کمبود آهن، کمبود ویتامین B-12 وکبود فولات، با ناباروری رابطهی مستقیم دارد. تحقیقات بیشتری در اینزمینه لازم است ولی میتوان گفت که زنان میتوانند با رژیم غذاییسالم، از بروز بسیاری از انواع کم خونیها پیشگیری کنند.برای پیشگیری از کمبود فولات مقدار فراوانی سبزیجات وحبوبات مصرف کنید. اگر از محصولات حیوانی استفاده نمیکنید(ازجمله لبنیات)، از غذاهای غنی شده و مکملهای غذایی برای دریافتمیزان کافی ویتامین B-12 استفاده کنید.
رژیم غذایی
عادتهای غذایی متعادل و سالم میتواند به قدرت باروری کمک کند. در یکمطالعهی وسیع، بیش از 17000 پرستار گزارش دادند زنانی کهرژیم های غذایی مناسب دارند بیشتر از 66 درصد، کمتر به اختلالاتباروری و تخمک گذاری دچار میشوند. زنان مورد مطالعه در اینتحقیق رژیم غذایی سرشار از چربیهای سیرنشده (این چربی درروغن زیتون و آجیل یافت میشود) و پروتئینهای گیاهی وچربیهای ترانس بسیار کم داشتند. این نوع عادتهای غذایی باعثمیشوند که میزان انسولین به طور طبیعی به حد معمولی برسد و این امرباعث مهیا شدن آنتی اکسیدانتهای ضروری میشود.
تنباکو
مصرف تنباکو قدرت باروری را هم در مردان و هم در زنان تحدید میکند.تنباکو در زنان خطر بوجود آمدن جهشهای ژنتیکی را در تخمک افزایشمیدهد. همچنین در مردان باعث تولید اسپرمهای ناسالم، کاهشمیزان تولید اسپرم و اختلال در قدرت حرکتی اسپرمها میشود.همچنین نیکوتین و سایر مواد شیمیایی، تخمک گذاری را باکاستن از میزان ترشح استروژن دچار مشکل میکنند.
باید توجه داشت که نتایج بسیاری از این تحقیقات تنها رابطهی بین شیوهیزندگی و بیماریها را مشخص میکنند، و در بیان علت وقوع اینپدیدهها ناتواناند.
کلمات کلیدی :