راههای مقابله با افراط در شهوت چیست؟
نوشته شده به وسیله ی mani rahnama در تاریخ 94/3/30:: 11:27 عصر
راههای مقابله با افراط در شهوت چیست؟
بنابراین چشم، مهمترین عامل برای به هیجان آمدن و حاکمیت شهوت دروجود آدمی است و نگاه آلوده، یکی از کلیدهای رذایل به حسابمیآید.
از نظر اسلام، ازدواج و تشکیل خانواده، اهمیت خاصى دارد؛ زیرا ازسویى، ازدواج را وسیلهاى براى پاکدامنى و مهار غریزه جنسى وآرامش و حرکت به سوى کمال دینى مىداند و از سوى دیگر، رهبانیت(ترک دنیا و لذتهاى آن را) مذمت نموده، و آن را مانع کمال و سعادتمىداند. از نظر اسلام، ازدواج امری پسندیده و انجام آن مستحباست؛ اما در صورتی که انسان بداند که اگر ازدواج نکند بهگناه میافتد، ازدواج بر او واجب میشود.
طبق نظر شرع مقدس اسلام، امروز ارضای قوه شهوانی و مسئلهجنسی تنها از راه مشروع آن، یعنی ازدواج دایم یا موقت جایز است.البته در صدر اسلام علاوه بر راه ازدواج، راه مشروع ملک یمین (مالککنیزان و اسیران جنگی شدن) برای ارتباط زناشویی وجود داشته استکه امروزه موضوع آن منتفی است.
فایدههای شهوت جنسی
برای شهوت جنسی دو فایده ذکر شده است:
1. با درک لذت آمیزش، آن را با خوشی آخرت مقایسهکند تا بتواند با فکر و اندیشه لذتهای آخرت را درک کند و از لذتزودگذر دنیا چشم بپوشد. امام علی (علیه السلام) به اینمسئله اینگونه اشاره کردهاند: «فَلَو رَمَیتَ بِبَصَرِ قَلبَکَنَحوَ مَا یُوصَفُ لَکَ مِنهَا لَعَرَفَت نَفسَکَ عَن بَدَائِعِ مَاأَخرِجَ إِلی الدُّنیَا مِن شَهَوَاتِهَا وَ لَذَّاتِهَا وَ زَخَارِفِمَنَاظِرِهَا؛ اگر با چشم دل به آنچه از بهشت برای توستودند بنگری، از آنچه در دنیاست دل میکنی؛ هرچندشگفتیآور و زیبا باشد و از خواهشهای نفسانی و خوشیهایزندگانی و منظرههای آراسته و زیبای آن، کناره گیری».(1)
لذت جنسی، برترین لذتها شناخته شده است؛ همانگونه کهسوختگی بر اثر آتش، بزرگترین درد برای آدمی است. تشویق وتنبیه باعث حرکت آدمی در مسیر سعادت میشود.
2. بقای نسل بشر در سایه این لذت نهفته است؛ اماافراط در شهوت جنسی انسان را از حرکت در راه آخرت محروممیکند و راه قوه اندیشه را میبندد و هرگز نوبت به مقایسه نمیرسد،تا با اندیشه در نعمتهای اخروی از محرمات دنیوی چشمبپوشد.
چشم، مهمترین عامل برای به هیجان آمدن و حاکمیت شهوت در وجودآدمی است و نگاه آلوده، یکی از کلیدهای رذایل به حساب میآید
نکوهش شهوت
افراط در شهوت، یکی از دامهای شیطان است که انسان را در رذیلت وپستی متوقف میکند و از همتهای عالی، عشق به خدا و محبتش بازمیدارد. امام علی (علیه السلام) میفرماید: «فَرَحِمَ اللهُ امرَأًنَزَعَ عَن شَهوَتِهِ وَ قَمَعَ هَوَی نَفسِهِ فَإِنَّ هَذِهِالنَّفسَ أَبعَدُ شَیءٍ مَنزَعَاً وَ إِنَّهَا لا تَزَالُ تَنزَعُإِلَی مَعصِیَةٍ فِی هَوَی؛ رحمت خدا بر کسی که شهوت خود را مغلوب وهوای نفس را سرکوب کند؛ زیرا کار مشکل، بازداشتن نفساز شهوت بوده که پیوسته خواهان معصیت در هواپرستیاست».(2)
اگر آدمی در باتلاق شهوت پای بگذارد، به هلاکت کشیدهمیشود: «الشَّهَوَاتُ قَاتِلاتٌ؛ خواهشهای نفسانی کشنده است».(3)
افراط در پاسخگویی به خواستههای نفسانی، افتادن در دامگناه و معصیت است و گرفتاری در دام گناه، عامل هلاکتانسان است. امام علی(علیه السلام) فرموده است: «الشَّهَوَاتُمَصَائِدُ الشَّیطَانِ؛ خواهشهای نفسانی، دامهای شیطاناند».(4)
نگاه، پل هیجانهای شهوانی
یکی از راههای آلوده شدن در این دامها، نگاههای آلوده است: «قُللِّلْمُوْمِنِینَ یَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ»؛ «به مردان با ایمانبگو دیده فرو نهند».(5)
چشمپوشی از محرمات و از بین بردن شهوت، از جملهصفاتی است که به آدمی امکان اوج گرفتن به ملکوت را میدهد و آلودهشدن به شهوتها، انسان را به ورطه سقوط میکشاند: «لَیسَ یَزنِی فَرجُکَإِن غَضَضتَ طَرفَکَ؛ اگر چشمت را کنترل کنی، دامنت به زناآلوده نمیشود».(6)
امام علی (علیه السلام) در میان جمعی از اصحابش نشسته بودند؛ زنی زیبااز کنارشان گذشت و حاضران به وی چشم دوختند؛ حضرت فرمود:«إِنَّ أبصَارَ هَذِهِ الفُحُولِ طَوَامِحَ وَ هُوَ سَبَبٌهَبَائِهَا؛ همانا دیدگان این مردم به منظره شهوتآمیز دوخته شدهو این، باعث به هیجان آمدنشان گردیده است».(7)
بنابراین چشم، مهمترین عامل برای به هیجان آمدن وحاکمیت شهوت در وجود آدمی است و نگاه آلوده، یکی ازکلیدهای رذایل به حساب میآید.
راههای مقابله با افراط در شهوت جنسی:
کمخوری
کمخوری، یکی از بهترین راههای کنترل شهوت جنسی است که روایت متعدد بهاین امر، در قالب روزه گرفتن و یا کمخوری، پرداخته شده است:«مَنزُوراً أَکلُهُ، سَهلاً أَمرُهُ، حَرِیزاً دِینُهُ مَیِّتَهًشَهوَتُهُ مَکظُومَاً غَیظُهُ؛ پرهیزکاران خوراکشان کم، کارشانآسان، دینش حفظ شده و شهوتش مرده، خشماش فروخورده است».(8)
کمخوری باعث خاموش شدن شعله شهوت و خشم و غضب میگردد؛بنابراین، کمخوری دارویی بسیار ارزشمند برای کنترل شهوت است. رسولخدا(صلی الله علیه و آله) فرموده است: «شیطان در درون فرزند آدم به جریانمیافتد، مثل جریان خون در رگها. پس راههای او را باگرسنگی ببندید».(9)
کنترل چشم
یکی از مهمترین عوامل کنترل شهوت، حفظ و کنترل نگاههایآلوده است: «لَیسَ یَزنِی فَرجُکَ إِن غَضَضتَ طَرفَکَ؛ اگرچشمت را کنترل کنی، دامنت به زنا آلوده نمیشود».(10)
لذت جنسی، برترین لذتها شناخته شده است؛ همانگونه کهسوختگی بر اثر آتش، بزرگترین درد برای آدمی است. تشویق وتنبیه باعث حرکت آدمی در مسیر سعادت میشود
گام اول در این مسیر، درک خطر چشمچرانی است؛ زیراپیامد بعدی در اختیار انسان نیست؛ مثل کسی که از کوه بالا میرود،اگر سنگی از زیر پایش در رفت و او مواظبت نکرد، غلتخوردنهای بعدی مطابق میل او نیست. چشمچرانی باعث مرگ ونابودی انسان میشود: «مَن أَطلَقَ طَرفَهُ اجتَلَبَ حَتفَهُ؛ کسی کهچشم خود را آزاد بگذارد، مرگ خود را جلی کردهاست».(11)
فرمانبرداری از امر الهی و یاد قیامت و بهشت و جهنم
انسان باید با یاد نعمتهای بهشتی، از لذتهای دنیوی چشمبپوشد و با یاد قیامت و عذاب دوزخ به مقابلهبا شهوت برخیزد؛ چنانکه امام علی(علیه السلام) درتوصیف متقین میفرماید: «غَضُّوا أَبصَارَهُم عَمَّا حَرَّمَ اللهُعَلَیهِم؛ چشم را فرو بستند از آنچه خدا حرام کردهاست».(12)
انسان با حرکت در سایه این تحذیر و نگاه به سوی تشویقهایی که درکنترل نفس است، میتواند با توکل و مراقبت، از تیررس تیرهای شیطان درامان بماند. رسولخدا (صلی الله علیه و آله) فرموده است: «کسی که مهیاشود برایش صحنه فحشا و گناه و از این صحنه به دلیل ترس از خداوندچشم بپوشد، خدا آتش را بر او حرام میکند و او را ایمنمیبخشد از روز فزعاکبر که قیامت است و آنچه به خائفین وعده دادهدر کتابش، برای او عملی میکند و برای کسی که از مقام خداوند بترسد، دوبهشت است».(13)
عفت و پاکدامنی
امام علی(علیه السلام) ارزش این صفت و سختی ایجاد آن را اینگونهبیان میکند: «مجاهد شهید اجرش بیشتر از کسی نیست که بر گناه قدرتدارد، اما خویشتنداری میکند. چنین شخص خویشتنداری، نزدیک است کهفرشتهای از فرشتگان خدا باشد».(14)
تبیان
کلمات کلیدی :