استرسی که رابطه زناشویی را بهم می ریزد!
نوشته شده به وسیله ی mani rahnama در تاریخ 94/3/30:: 11:20 عصر
استرسی که رابطه زناشویی را بهم می ریزد!
استرس یکی از عواملی است که از هر جهت برای فرد مضر است. از تاثیراتمنفی آن بر بدن فرد که بگذریم ، این موضوع می تواند روابطاجتماعی شخص را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. استرس می تواند روابطزناشویی را نیز دچار مشکل کند.
امیر و هما چند سالی است که ازدواج کرده اند و روابط عاطفی خوبیبین شان برقرار است اما هما از این مساله گله مند است کهچرا امیر با نزدیک شدن به موعد پرداخت قسط های بانک یا سادهتر از آن، دیدن قبض های برق و گاز و…
یا حتی نزدیک شدن به موعد مقرر جابجایی خانه، از ? ? ماه قبل،دچار استرس می شود و تا نیمه های شب بیدار می ماند.امیر تمام این رفتارها را ناآگاهانه دارد و در مورد آنها با هماصحبتی نمی کند، غافل از اینکه رفتارهایی مانند جویدن ناخن، تکان دادنپا و… باعث اذیت و آزار هما می شود و تلاش او در این مدت برایایجاد آرامش و کمتر کردن استرس، کارساز نبوده است…
استرس و تبعات آن نقش موثری در روابط انسان ها، به خصوص زوج ها دارد وکم نیستند زوج هایی که به کوچک ترین استرس ، واکنش غیرمعقولینشان می دهند. با آنکه ممکن است به ظاهر روابط عاطفی این قبیل زوج هاکاملا خوب و عادی به نظر برسد، اما ادامه چنین رفتاری به مرورزمان روابط عاطفی آنها را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در گفتوگو با دکتر محمدرضا صفری نژاد، استاد اورولوژی دانشگاه ورییس علمی انجمن سلامت خانواده، کوشیده ایم علل بروز استرس درزندگی مشترک و راهکارهای مدیریت استرس را بررسیکنیم.
بیشتر استرس ها در زندگی مشترک از چه عللی نشات میگیرد؟
استرس های روزانه ? منشاء اصلی دارند؛
یا از درون خانواده منشاء می گیرند یا اینکه خارج از خانواده واز محیط بیرون به زوج ها تحمیل می شوند. معمولا واکنش افراد به موارداسترس زا متغیر است؛ ممکن است موقعیتی که برای یک زوج استرس زا تلقیمی شود، برای زوج دیگری کاملا عادی باشد.
? عامل اصلی که ممکن است در محیط خانواده باعث بروز استرس شوند،عبارتند از: شغل، مسایل اقتصادی، زناشویی و والدین. زوج ها بایدبدانند موقعیت های استرس زا چگونه می تواند زندگی آنهارا تحت تاثیر قرار دهند و اگر نمی توانند از قرارگیری دراین شرایط اجتناب کنند، باید آنها را شناسایی و شیوه مناسبی اداره وکنترل کنند. به علاوه، باید به یکدیگر این فرصت را بدهند تا درمورد اینکه چه مسایل و موقعیت هایی باعث استرسشان می شود، صحبتکنند.
چگونه می توانیم استرس را در زندگی مشترک به گونهای کنترل کنیم که بر روابط عاطفی تاثیر نگذارد؟
بیشتر اوقات وقتی می گوییم به شدت دچار استرس شده ایم،اگر بپرسند چه چیزی باعث ایجاد این حالت شده،شاید نتوانیم به درستی جواب دهیم زیرا استرس حالتی مکارانه دارد وباید زمان صرف شود تا فرد بتواند علت آن را پیدا کند و با همسرشدر میان بگذارد. اولین گام در کاهشسطح استرس، این است که بتوانیم چیزی که باعث آزار واسترس شده، پیدا و توصیف کنیم. وقتی فردی از مساله ای که منجر بهبروز استرس در همسرش شده، آگاهی داشته باشد، می تواند، راه هاییپیدا کند تا باعث افزایش استرس در او نشود. کسی که دچاراسترس می شود، باید سعی کند به همسرش بفهماند چرا قرارگیریدر فلان موقعیت، باعث ایجاد این حالت در او می شود. با آنکه شاید برایحل تمام مشکل ها یا از بین بردن موقعیت های استرس زا، راه حلی نباشدولی صحبت درباره آن و به اشتراک گذاشتن احساسات، باعث حل مشکل وکمترشدن استرس خواهد شد. نکته ای که افرادی مانند امیر، باید به آنتوجه بیشتری داشته باشند تا باعث بروز مشکلات در زندگی شاننشود.
یعنی داشتن روابط مطلوب و صمیمیت در زندگی مشترک، نقش موثری درکمرنگ شدن استرس دارد؟
یکی از عوامل مهم در شکل گیری یک ازدواج موفق، صمیمیت است.بسیاری از افراد صمیمیت را در برقرار کردن رابطه زناشویی می دانند، درصورتی که منظور از صمیمیت، بسیار فراتر از برقراری رابطه زناشویی است.صمیمی بودن یعنی زوج افکار و احساسات خود را آشکارا بیان کنند(گرچه بیان آن مشکل است) و صادق باشند که به آن «صمیمیتعاطفی» گفته می شود. وجود چنین رابطه ای به خصوص در مواردیکه یکی از طرفین دچار استرس شده است، این فرصت را به طرف مقابلمی دهد از او حمایت کند. گاهی وقتی که همسران صرف صحبت با دوستانخود می کنند، بیشتر از زمانی است که به هم اختصاص می دهند، چوناحساس می کنند شاید همسرشان نتواند مشکل آنها را بفهمد. درحالی که یکیاز آسیب رسان ترین موارد به روابط دو جانبه و ایجاد احساس طردشدن درطرف مقابل، دوری کردن از او در مواجهه با موقعیت های استرس زاست.مشکلی که امیر و هما با آن دست به گریبانند.
معمولا استرس های کاری روی رفتار افراد تاثیر می گذارند.این استرس ها چه زمانی می توانند مشکل ساز باشند؟
نتایج بررسی ها نشان می دهد استرس کاری، از عوامل مهم و موثر در ایجادنارضایتی زوج ها از ازدواج است. در قرن بیست و یکم، اعتیاد بهاینترنت، صحبت زیاد با تلفن همراه و نامه های الکترونیکی و… ازدیگر مواردی است که در روابط بین زوج ها آثار سوء دارد و باعث میشود زن یا شوهر احساس تنهایی کنند و به مرور زمان رابطه شان آسیبببیند. زوج ها باید ارتباط با همدیگر را مانند یک شغل تمام وقتبدانند و اگر یکی از طرفین غرق در کارها و استرس های روزانه استو با وجود تلاش زیاد نمی تواند به زندگی طبیعی برگردد و اینمشکلات را حل کند، مشورت با کارشناسان اهمیت پیدا می کند زیراعلایمی مانند افسردگی، تنهایی و تغییر خلق از پیامدهایاهمیت ندادن به استرس در زندگی مشترک یا خارج از محیط خانهاست. استرس در اشکال متعدد می تواند به فرد روی بیاورد ونباید فراموش کرد برخورد افراد مختلف با استرس متفاوت است.گرچه نمی توان تمام استرس های زندگی روزمره را برطرفکرد ولی باید دانست چگونه می توان با آنها برخورد کرد.
زوج هایی مثل امیر و هما برای مدیریت استرس باید چه مهارت هاییرا در زندگی مشترک به کار ببرند؟
در بسیاری از کشورها، دوره های آموزشی برای بهبود روابط بین زوج هاوجود دارد. شرکت در این دوره ها گاهی زندگی هایی که در حالازهم پاشیدن است، نجات می دهد. این آموزش ها به زوج ها مهارت واطلاعات و منابعی را در اختیار آنها قرار می دهد، تا برخوردی صحیح ومناسب داشته باشند و روابط خود را با همسرشان بهبود دهند. بسیاری اززوج ها علاوه بر اینکه توانایی و مهارت مدیریت استرس را در زندگیمشترک ندارند متاسفانه وقتی دچار استرس می شوند، سکوت اختیار میکنند درحالی که این کار باعث عصبانیت و کاهش آستانه تحمل می شود و میتواند باعث ایجاد فاصله بین زوج شود. اینکه هما پس از گذشتاین مدت زمان از ازدواجشان، از رفتار همسرش خسته شده، به این دلیل استکه امیر از صحبت کردن درباره مسایلی که باعث بروزاسترس در او میشود، امتناع می کند. درحالی که صحبت در مورد حوادثی که در زندگیروزمره اتفاق افتاده، باعث تقویت روابط خواهد شد و فرد را آماده میکند تا در مورد مسایل بزرگ تر و با اهمیت تر نیز صحبت کنند.
دکترسلام
کلمات کلیدی :